Over ons

NOVA-Noord is de koepelorganisatie voor film- en videoclubs en individuele niet professionele filmers in de regio Friesland, Groningen en Drenthe. De vereniging is opgericht op 24 oktober 1960. 

Nova-Noord biedt cursussen, trainingen en bijeenkomsten en organiseert elk jaar een regionale wedstrijd. Hier strijden de geselecteerde films om de regionale prijzen en om een nominatie voor de landelijke wedstrijd. Maar ook niet-leden kunnen aan dit festival deelnemen.  Voor meer informatie kijk op festival 2023.

IMG_0476.jpg

Veel mensen in Nederland bezitten een videocamera en leggen regelmatig voor hen belangrijke gebeurtenissen vast. De meeste filmers maken voor eigen genoegen een pretentieloze film en daar is niets mis mee.

Daarnaast zijn er filmers die méér van hun product willen maken. Zij proberen een zo mooi mogelijk beeld te krijgen, een goed verhaal te bedenken en een geluidsband samen te stellen. Zij worden lid van een plaatselijke videoclub om hun hobby samen met anderen te delen en te leren hoe hun films verbeterd kunnen worden. Die filmclubs zijn lid van regionale verenigingen en die vormen samen weer een nationale organisatie: de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA). En deze is weer aangesloten bij de internationale organisatie van amateurfilmers, de Union Internationale du Cinéma (UNICA). Daarmee is duidelijk wat de bedoeling is van de NOVA: de videohobby te bevorderen zodat de leden tot steeds betere prestaties komen en vooral steeds meer plezier aan hun hobby beleven.

De NOVA is voor én van de niet-professionele filmers en kent geen beroepsmedewerkers. Alle activiteiten worden gedaan door vrijwilligers.
 
IMG_1472.jpg

Nieuwsgierig? Neem dan contact op met één van de aangesloten verenigingen. Of vul het contactformulier in.