Filmkamp

Filmkamp voor jonge filmers in heel Nederland werd weer georganiseerd door de Beiler Video Club (BVC)   en gehouden in de Herfstvakantie in  2023 in een oude manege in Zwiggelte (Drenthe)

Een van de begeleiders doet hierbij zijn verslag: Duizelingwekkend veel indrukken na een week filmkamp en wat kun je dan vertellen?

“Leeftijdsverschil maakt niks uit”, zie iemand. Dat geldt voor de 13-jarigen ten opzichte van de ouderen van 18 tot en met 23 jaar. Een jonge nieuwkomer voelde zich meteen opgenomen in de groep. Als oudere begeleider voel ik me ook aangesproken; je bent er, geeft antwoorden, helpt mee en dan maakt leeftijdsverschil alleen uit als het voor jou tijd is om naar bed te gaan. Anderen beginnen dan nog een spel Weerwolven.

Een filmgroep van een kleine 20 mensen, begeleiding en catering meegerekend, bouwt in een week rond film een hechte band op. Sommigen zijn de rol die ze gaan spelen, anderen improviseren de hele dag door. Daar zit iemand in het stikdonker een liedje te oefenen op gitaar. Daar wordt geschminkt, niet voor de film maar omdat het fijn is om even iemand anders te zijn. Verhalen vertellen, filmfragmenten kijken, samen lachen om geslaagde trucages. En intussen de blauwverlichte gezichten van de beeldschermpjes die permanent aanwezig zijn als er niet samen gewerkt wordt aan filmproducties. De creativiteit van de jeugd is aanstekelijk, het plezier om film is aanstekelijk. De dramadocente die een workshop kwam geven merkte dat opwarmen voor drama nauwelijks tijd kostte. De improvisaties rond emoties waren soms hilarisch. Een improvisatie leidde de volgende avond al tot een filmproductie. In het groepje van vijf waar ik deel van uitmaakte, werd op maandag een van de ter plekke verzonnen verhaaltjes uitgekozen. Maandagavond lag er een scenario met wat tips voor shots. Dinsdag en woensdag werd met veel improvisatie gefilmd. Vrijdagochtend bekeken we de eerste montageversie. Een andere groep maakten een vervolg op een eerder gemaakt filmpje. Vandaar dat ook wij eindigden met een cliffhanger. Zo werkt inspiratie.

Volgende herfstvakantie weer! Met dank aan Jong Film Studio Beilen (jeugdafdeling van BVC) en de begeleiders Richard, Karin en Bianca en de  trouwe sponsors, die het filmkamp voor ieder toegankelijk maken.

Zodra de films helemaal klaar zijn gaan we weer een avond organiseren waar iedereen, met familie en vrienden, de films goed kan bekijken.

Evert Hasselaar

IMG 2116IMG 20231026 WA0007

 

Film maken is gewoon Supervet

“NOVA Jonge Filmers Film Festival”

Ook onze  jonge filmmakers, van de filmstudio Beilen,  vertoonden op 11 november 2023 in Theater Figi hun filmverhalen. In een rap tempo schitterden daar maar liefst 28 korte films op het .

Tussendoor werd er met veel enthousiasme ook nog een workshop door Wouter Hermans gegeven met als onderwerp:  “hoe je van je filmhobby je werk kunt maken” Hiervoor kwamen ook senioren wel even naar de jongeren en hebben hier ook van genoten, wat een leuke en leerzame workshop was dat!

De jury was vol lof en dat werkt stimulerend voor startende filmers. De jongste deelnemer was 11 jaar, de oudste 25 jaar. Alles werd gezellig aan elkaar gepraat door onze presentatrice, Juul Rikkers, al jaren lid van de jongeren filmstudio. Ze wist de goede vragen aan de makers te stellen en zo hoorden we ook meer over de achtergrond van de films.

Natuurlijk zijn er  veel prijzen uitgereikt ga voor de  totale uitslag naar de site (Palmares)van www.novajongefilmers.nl

Dit jaar deden er voor het eerst ook scholen mee en we werden verrast met maar liefst 8 deelnemende scholen. Uiteraard waren er ook speciale prijzen  voor beste cameragebruik (Mipham Chhowing), beste geluidslaag (Job Schaaij), beste acteerprestatie (Barth Faber). De meest creatieve film werd gemaakt door het Jordan Montessori Lyceum in Utrecht. De laureaat is Thomas van Voornveld met een positieve en indrukwekkende documentaire over de Bijlmermeer. Ga voor een uitgebreid verslag naar de site van de jongeren filmstudio Beilen  of de site van NOVA Jonge Filmers.

Maar wist je dat je als jongeren ook mee kan doen met het CINE NOVA weekend in november . Een 48 uurs project  en denk niet, dat winnen die senioren natuurlijk wel weer. Neen hoor dit keer ging de winst (250.00 euro) naar 3 jongeren: Elin van der Velde, Julia Wülfert en Nick Koene. Lid van onze jongerengroep, Klasse jongens, gefeliciteerd!

En tijdens het 1 minuut filmfestival ging de derde prijs naar Karin Kamp, onze geweldige begeleider bij de jongeren filmstudio!

Houd voor meerdere activiteiten steeds ook onze website in de gaten

www.filmclub-bvc.nl/jongeren

Dick Jeukens FG De Essentie 0717